Search
Close this search box.

חסימת קליק ימני של העכבר באתר כדי לשמור על תמונות

למה למנוע מגולשים ללחוץ על הלחצן הימני בעכבר?

בהרבה אתרים שמכילים תמונות לרכישה ולפעמים סתם לדרישת הלקוח – יש למנוע מגולשים באתר להפעיל לחיצה ימנית של העכבר וכך לחסום להם את הדרך הישירה להורדת תמונות מהאתר. 

(שימי לב, זו דרך אחת בלבד לחסימת הורדה של תמונות מהאתר, אבל ממש לא מונעת הורדה של תמונות ממי שטיפה מכיר את הכלי של F12 או קצת HTML. עוד על זה – בהמשך הפוסט).

אז כברירת מחדל האחראית על האתר הולכת לספרית התוספים של וורדפרס ומחפשת תוסף שיבטל לחיצה ימנית. זו טעות. 

כל תוסף שמתקינים לWP מוסיף עוד קוד PHP, ובמקרה הזה עוד קובץ JS שצריך להטען לדפדפן של הגולשים. כלומר, כל תוסף מיותר זה תוספת סיכון לבעיות אבטחה, עוד משהו שיכול להשתבש בשדרוגים, ועוד משהו שמעמיס על האתר ועל מהירות הטעינה.

איך מונעים לחיצה ימנית של העכבר ברחבי האתר?

באמצעות הקוד הבא:

<script>
   jQuery('html').on('contextmenu', function (e) {
      e.preventDefault();
   });
</script>

את הקוד הקצר הזה נכניס לניהול קודים (נמצא בסרגל האפור הצידי של WP תחת אלמנטור, יחד עם ניהול צבעים וניהול פונטים). 

פשוט ניצור קוד חדש, נגדיר שיופיע בסוף הbody, נכניס את קטע הקוד (כולל התגיות script), ואז נעשה פרסום ונגדיר שיופיע בכל האתר.

זה הכל. לא יותר פשוט מלהתקין תוסף? 

עוד על חסימת הורדה של תמונות מהאתר

כמו שכתבתי למעלה – חסימה של לחיצה ימנית של העכבר מונעת רק את הדרך הישירה והקלה להורדת תמונות מהאתר. אבל אם אני רוצה להוריד את התמונה אוכל להוריד אותה בקלות דרך F12. (פותחים F12, עוברים לטאב שנקרא "Network", עכשיו מרעננים שוב את הדף, ו-הופ, הנה מונחים לפני כל המשאבים של העמוד – קבצי CSS, JS, תמונות, פונטים, סרטונים ועוד. אני יכולה בקלות ללחוץ על התמונה ולהוריד אותה מכאן.

בנוסף – התמונה גם נסרקת בגוגל, ואז אנשים יוכלו להוריד אותה מגוגל בקלות…

לכן אם מדובר בחנות שמוכרת מדבקות קיר או סטיקרים ורוצה למנוע הורדה ושימוש לא חוקי בתמונות – את יכולה להוסיף את השלבים הבאים:

  1. להעלות תמונות באיכות נמוכה יחסית ו/או עם סימן מים. 
  2. מומלץ לחסום את ספריית המדיה לסריקה של גוגל דרך הקובץ robots.txt. לא נכנס עכשיו לאיך עובד הקובץ. אם את צריכה משהו כזה – שלחי לי במייל חוזר ואפרט.
  3. בנוסף אפשר לחסום סריקה של קבצי מדיה דרך הגדרות התוסף YoastSEO. תחת הגדרות התוסף -> תצוגת חיפוש -> מדיה. כאן אפשר בלחיצת כפתור להגדיר חסימת סריקה של קבצי המדיה במנועי חיפוש.
  4. למנוע הורדת תמונות באמצעות Hotlink Protection. זה קצת מורכב ודורש התעסקות עם הקובץ .htaccess של האתר, שהוא קובץ רגיש ביותר. אפשר לקרוא כאן איך עושים את זה ומה מגדירים. תוכלי לשלוח לי מייל חוזר אם את צריכה מימוש כזה.

אז לסיכום

למדנו למה ומתי נדרשת חסימה של לחיצה ימנית (רמז – זו בעיקר דרישה של הלקוחה, או המלצה מקולגות פחות מנוסים), למדנו למה לא כדאי להתקין תוסף בשביל זה, ראינו את הקוד הפשוט שנדרש כדי לחסום לחיצה ימנית, ובסוף סקרנו דרכים נוספים למניעת גניבה של תמונות מהאתר